Rotterdam opbouwen kost 600 miljoen gulden

Al het puin is geruimd, maar de binnenstad van Rotterdam is door de oorlog totaal verwoest. Om de stad weer op te bouwen is er 600 miljoen gulden nodig, dat zeggen deskundigen.

Het geld is nodig om 50.000 nieuwe woningen te bouwen. Maar het wordt ook gebruikt voor scholen, fabrieken en winkels die door de oorlog zijn verwoest.

Plannen

Er zijn veel plannen over hoe de stad eruit moet zien. Zo worden straten breder en gebouwen hoger. Ook komen er nieuwe wijken in het zuiden van de stad. Goede ideeën, maar deskundigen vragen zich af of er genoeg bouwvakkers en materialen zijn, zo vlak na de oorlog.

Bombardement Rotterdam

Dat Rotterdam zo in puin ligt komt door een groot bombardement. Aan het begin van de oorlog, op 14 mei 1940, vlogen honderden Duitse vliegtuigen over het centrum. Ze lieten bommen vallen. In korte tijd waren veel gebouwen kapot. En door de bommen ontstond ook een grote brand. Hierdoor ging er nóg meer kapot.

Schade na het bombardement van Rotterdam
-

In totaal kwamen bij het bombardement zo'n 800 mensen om het leven en ruim 80.000 mensen raakten hun huis kwijt.

Al snel na het bombardement begonnen mensen met het opruimen van de troep. Na een paar maanden was de binnenstad weer leeg. Er werden snel noodwoningen neergezet. Dat zijn huizen die snel kunnen worden gebouwd, maar niet lang kunnen staan. Er moeten dus nieuwe huizen komen. Maar het opnieuw opbouwen van de stad gaat waarschijnlijk lang duren. En kost dus heel veel geld.

Naar overzicht