Wat doen de bevrijders hier nog?

Het is inmiddels al meer dan drie weken geleden dat Nederland helemaal is bevrijd. Het Duitse leger is hier niet meer de baas en de oorlog is voorbij. Toch lopen er nog veel soldaten van de bevrijders rond. 170.000 in totaal.

Britse, Canadese en Amerikaanse mannen die hebben geholpen bij de bevrijding zijn nog steeds in Nederland. Sommige mensen vragen zich af waarom ze hier nog zijn.

Een geallieerde soldaat in Nijmegen
Vrijheidsmuseum / collectie B. Coes

Hulp

Er is nog veel te doen in het land. Er is veel schade aan gebouwen en wegen. En er is ook nog een voedselprobleem. Er is te weinig eten, dus mensen hebben ook nu nog honger. De bevrijders helpen bij het verdelen van voedselpakketten. Eerder schreven we daar al dit artikel over.

Duitsers

De bevrijders helpen ook bij de aftocht van de Duitsers. Alle Duitse soldaten moeten hun wapens inleveren en daarna terug naar huis. Eerder kon je daar dit artikel over lezen.

Een Canadese soldaat en een Nederlands meisje
foto: Oorlogsmuseum Overloon

Sommige soldaten vervelen zich eigenlijk wel een beetje. Want ze kunnen niet allemaal helpen of nuttig werk doen. Een zwemvereniging is een actie begonnen om iets tegen die verveling te doen. "Veel bevrijders willen graag zwemmen, maar er zijn niet voldoende zwembroeken", schrijven ze in een krant.

Veel mensen sturen daarom een zwembroek op voor de soldaten. Bij sommige zwembroeken zit ook een briefje waarop mensen 'bedankt' hebben geschreven.

Nederlandse jongens

Veel mensen zijn dus blij met de bevrijders, maar sommige Nederlandse jongens worden wel een beetje jaloers. Want de bevrijders krijgen veel aandacht van meisjes. Veel Nederlandse meiden vinden die buitenlandse soldaten wel stoer en interessant. En soms worden ze verliefd op elkaar!

Over deze stelletjes is een liedje gemaakt. Het heet 'Trees heeft een Canadees'. Hieronder kun je het lied horen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De bevrijders hebben dus genoeg te doen. Ze helpen met het leven na de oorlog, zwemmen en genieten van de aandacht van Nederlandse meisjes. Maar toch hopen veel bevrijders dat ze snel weer naar huis kunnen. Want na maanden van oorlog zijn ze het wel een beetje zat, en ze missen hun familie.

Naar overzicht