Honderdduizenden mensen zijn teruggekomen uit de kampen

Nu de oorlog voorbij is komen honderdduizenden mensen uit kampen terug naar Nederland. Het zijn mensen die tijdens de oorlog zijn opgepakt door de Duitsers.

Onder hen zijn mensen die zich tegen de nazi's hebben verzet, Joden en mensen die voor de Duitsers moesten werken.

Opvang

Met een vrachtauto, schip, trein en soms zelfs op de fiets komen mensen terug naar Nederland. Vlak over de grens worden ze opgevangen in een speciaal opvangcentrum.

Veel mensen die de kampen hebben overleefd zijn ziek zijn en hebben luizen. Daarom wordt iedereen eerst helemaal gecheckt, voordat ze echt naar huis mogen.

Een meisje uit een kamp wordt onderzocht door een arts
NIOD

Bij de opvang in Nederland wordt geen verschil gemaakt tussen mensen. Iedereen krijgt dezelfde behandeling. Voor de joodse mensen die de concentratiekampen hebben overleefd is geen extra hulp. Veel Joden kunnen niet terug naar hun familie, omdat die in de oorlog zijn vermoord. Ook zijn er Nederlanders die de Joden discrimineren.

Lien

Lien (8) is een joods meisje en heeft in een concentratiekamp in Duitsland gezeten. Ook zij merkt dat niet alle kinderen aardig tegen haar doen, nu ze weer terug is in Nederland.

Lien vertelt dat toen ze voor de eerst weer op straat kwam kinderen haar vreemd aankeken. Een jongetje zei tegen Lien: 'Goh, hebben ze jou vergeten'.

“Ik werd zo kwaad, dat ik zijn bril door zijn neus heb geslagen. ”

Lien

Nu er steeds meer mensen terugkeren uit de werkkampen en concentratiekampen, wordt ook steeds duidelijker wat daar is gebeurd.

Mensen vertellen verhalen over gaskamers, waarin heel veel mensen zijn vermoord. Anderen vertellen dat mensen dood gingen van de honger of omdat ze heel hard moesten werken.

Wie de kampen wel heeft overleefd, heeft vreselijke dingen gezien en meegemaakt. Het leven daar was ontzettend zwaar en gevangen werden heel slecht behandeld door de nazi's.

Bekijk ook

Naar overzicht