Op Vlieland en Terschelling kan de vlag ook uit

Iedere ochtend vertrokken er eilandbewoners naar de haven van Terschelling en Vlieland. Ze wachten al drie weken op de bevrijders.

Elke dag hebben we iets van: 'vandaag komen ze', vertelt Jaap Bos. Hij woont op Terschelling, maar van de bevrijding merken ze hier de afgelopen weken nog niks.

Eindelijk bevrijd

Op 29 mei 1945 is het dan zo ver. Zo'n 70 bevrijders zijn onderweg naar het eiland. De bevolking van Terschelling stond de troepen enthousiast op te wachten. Onder luid gejoel en geklap kwamen de Canadese soldaten de haven van West-Terschelling binnen.

Twee dagen later, op 31 mei 1945, kwamen Britse bevrijders aan op Vlieland. Eindelijk zijn de Terschellingers en Vlielanders vrij.

Bunkers

Op Vlieland en Terschelling zijn tijdens de oorlog grote bunkers gebouwd door de Duitsers. Ze moesten de Duitse soldaten beschermen tegen aanvallen van de bevrijders. Ook werden ze gebruikt als opslagplaats voor zware wapens en konden de Duitse soldaten erin wonen.

Bunker op Terschelling
foto: Hille van Dieren

De bunkers op de eilanden zijn onderdeel van de Atlantikwall. Dat is een 5000 kilometer lange verdedigingslinie, die de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gebouwd langs de kust.

De verdediging bestond uit bunkers, kanonnen en mijnenvelden. De Atlantikwall liep van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland en Belgiƫ naar Frankrijk tot aan de grens met Spanje.

Met de Atlantikwall wilden de nazi's de bevrijders tegenhouden. Maar dat is dus niet gelukt.

De inwoners van Vlieland en Terschelling hebben lange tijd met de Duitse bezetters moeten samenleven. Want de eilanden zaten vol Duitse soldaten. Zo waren er op Vlieland twee keer zo veel Duitse militairen als Vlielanders. Ook op Terschelling waren duizenden soldaten.

De bevrijders moeten ervoor zorgen dat alle Duitse soldaten de eilanden gaan verlaten. Geen makkelijke klus, want er zijn er nog zeker duizend. De komende dagen worden alle wapens van de Duitsers afgepakt en moeten ze vertrekken.

Naar overzicht