Dierentuin Artis gaat weer open

In Amsterdam is Artis weer open gegaan. Tijdens de oorlog is er veel gebeurd in de dierentuin. Er zijn bommen gevallen, mensen hebben er ondergedoken gezeten en er werden dieren uit andere dierentuinen opgevangen.

Nu is de oorlog voorbij en is iedereen weer welkom om te komen kijken naar de dieren.

Bommen

Er is wel schade aan sommige gebouwen in Artis. In 1941 vielen er bommen op de nijlpaardenstal. Die bommen waren eigenlijk bedoeld voor een stuk treinspoor, maar door een fout kwamen ze op de dierentuin terecht.

Onderduiken

In het park zijn tijdens de oorlog mensen ondergedoken. Joodse buurtbewoners bijvoorbeeld, die zich verstopten voor de Duitsers. Verzorgers van de dierentuin hielpen mee om de beste verstopplekken te vinden. Bijvoorbeeld boven de roofdierverblijven en in de apenrots.

De apenrots, waar onderduikers zaten
Hollandse Hoogte

Ook bij andere apen doken mensen onder. Verzetsman Henk werd verstopt in een hok naast Gorilla Japie. Maar die had het geheim bijna verklapt.

“Japie zat met de hele tijd te bekijken door een gaatje in de wand. Ik dacht veilig te zijn, maar die aap verlinkte eigenlijk alles. ”

Henk

Tijdens de hongerwinter was er in Amsterdam weinig eten. Veel mensen hadden honger, en ook de dieren hadden hier last van. In plaats van stukken vlees kregen de leeuwen en tijgers soms een gevangen duif of een rat. En sommige bezoekers probeerden eten te stelen uit de hokken. Toch hebben de meeste dieren de oorlog overleefd.

Nieuwe bewoners

Er kwamen zelfs dieren bij. Drie leeuwen, twee welpjes en drie poema's zijn uit de dierentuin in Rhenen naar Artis gebracht. En ook in de dierentuin in Den Haag was het te onveilig geworden en verhuisden sommige dieren naar Amsterdam.

Duitse soldaten

Al die dieren kregen tijdens de oorlog regelmatig bezoek van Duitse soldaten. Zij vonden het een leuk uitje om even naar de dierentuin te gaan. In hele groepen kwamen ze naar de leeuwen en de pinguïns kijken. Nu is dat niet meer zo. De Duitse soldaten zijn bijna allemaal het land weer uit en Artis is weer voor iedereen.

Duitse soldaten op bezoek in 1940
Hollandse Hoogte
Naar overzicht