Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Duitsland in vier stukken verdeeld

Duitsland, het land dat de Tweede Wereldoorlog begon, wordt helemaal anders ingedeeld. Dat hebben vier leiders van andere landen met elkaar afgesproken.

Het land wordt verdeeld in vier stukken. Vier landen die Europa hebben bevrijd zijn er vanaf nu de baas. Ieder krijgt zijn eigen deel.

In de video hierboven zie je de generaals van de Verenigde Staten, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie de afspraken maken.

Verdeling

De Verenigde Staten krijgen een deel in het westen van het land, net als Frankrijk en Groot-Brittannië. De Sovjet-Unie, wat later Rusland wordt, krijgt het oosten van Duitsland in handen. De hoofdstad Berlijn wordt ook verdeeld.

De verdeling van Duitsland en Berlijn
NOS

In mei gaf Duitsland zich over. Toen werd afgesproken dat alle Duitse soldaten hun wapens moesten inleveren en dat de bevrijders voortaan de baas zijn. Die afspraken zijn nu dus verder uitgewerkt. Eerder kon je daar deze berichten over lezen:

Bekijk ook

Het is heel uitzonderlijk dat Duitsland zo wordt verdeeld onder verschillende landen. Zoiets is nog nooit eerder gebeurd, vertellen verslaggevers in de kranten.

“Deze afspraken raken elke man, vrouw en kind in Duitsland. De bevrijders worden hier de baas over elk stukje land. ”

Verslaggever in Duitsland

Veel steden in Duitsland zijn aan het eind van de oorlog beschadigd of verwoest door de bevrijders. De opbouw van deze steden zal nu gebeuren onder toezicht van de vier landen die de afspraken hebben gemaakt. Mensen verwachten daarom dat elk deel (het Russische, Amerikaanse, Britse en Franse deel) er over een aantal jaar heel anders uit zal zien.

Naar overzicht