Scholieren krijgen diploma zonder examen te doen

Een maand na het eind van de de oorlog is het nog steeds een rare tijd voor veel mensen. Scholieren in de hoge klassen van hun opleiding krijgen ook raar nieuws.

De scholieren hoeven geen examen te doen, maar krijgen waarschijnlijk wel een diploma. Dat heeft het ministerie van onderwijs besloten op 8 juni 1945.

Schooljaar

Normaal doe je eindexamen aan het eind van je schooljaar. Maar het schooljaar 1944-1945 was heel lastig. Leerlingen hebben weinig goede les gehad, omdat het oorlog was. Er was weinig eten, er werd gevochten en sommige scholieren zaten ondergedoken. Het was dus voor veel mensen niet mogelijk om zich rustig voor te bereiden op de examens.

Ook waren er veel leraren weg. Ze moesten van de nazi's werken in bijvoorbeeld fabrieken in Duitsland.

Gedrag

Niet iedereen krijgt zomaar een diploma. De scholen kijken goed naar hoe hun leerlingen zich tijdens de oorlog hebben gedragen. Er is zelfs een regel bedacht:

“Het diploma wordt niet uitgereikt aan leerlingen die op grond van hun gedragingen tijdens de bezetting daarvoor niet in aanmerking behooren te komen. ”

Regel voor de diploma's in 1945

Dit betekent dat leerlingen die foute dingen hebben gedaan tijdens de oorlog geen diploma krijgen. Bijvoorbeeld leerlingen die de Duitsers hebben geholpen of anderen hebben verraden.

Maar iedereen die niks fout heeft gedaan, krijgt dus een diploma. En kan verder studeren, of aan het werk. Want er is de komende tijd genoeg te doen in het vrije Nederland.

Naar overzicht