Het laatste stuk van Nederland is vrij!

Een aparte bevrijding voor de inwoners van Schiermonnikoog. Eindelijk, meer dan een maand nadat Nederland officieel was bevrijd, is dat nu ook gelukt op hun eiland.

Het Canadese leger heeft afgesproken dat de laatste Duitse soldaten vandaag vertrekken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden en werkten er veel Duitse soldaten op de Waddeneilanden. Deze eilanden waren namelijk een belangrijke grens om te verdedigen.

Langs de kust van Noorwegen tot helemaal naar Spanje hadden de Duitsers een verdedigingslijn gemaakt, met bunkers en mijnenvelden: de Atlantikwall. Op sommige plekken zie je na de oorlog nog resten van deze bouwwerken. Eerder schreven we ook over de Atlantikwall op Vlieland.

Op Schiermonnikoog zaten veel Duitse soldaten. Ze hadden zelfs een heel eigen dorp gebouwd. Met bunkers, radarinstallaties en een luchtafweergeschut. Dat was bedoeld om te schieten naar vliegtuigen van andere legers.

En een paar weken geleden, toen de oorlog bijna voorbij was, kwamen er nog eens tientallen Duitse soldaten bij. Zij waren gevlucht, omdat ze bang waren om opgepakt te worden tijdens de bevrijding. Maar nu wordt iedereen van het eiland gestuurd.

Sommigen mogen naar hun huis in Duitsland. Andere soldaten worden opgepakt.

Duitse soldaten op het strand van Schiermonnikoog
NIOD

Nu ook het laatste Waddeneiland is bevrijd, is eindelijk heel Nederland vrij. Het duurde even om iedere Duitse soldaat weg te krijgen, maar nu is dat gelukt. Nederland is weer de baas in eigen land. En de opbouw kan beginnen.

Bekijk ook

Naar overzicht