Het strand is niet veilig vanwege levensgevaarlijke mijnen

Het is heerlijk weer, maar de stranden langs de kust zijn voorlopig niet veilig om te bezoeken. Tijdens de oorlog zijn er veel mijnen begraven en die kunnen ontploffen als je er per ongeluk op staat.

Om het probleem met de mijnen op te lossen zijn veel mensen aan het opruimen. Dat is een enorme en gevaarlijke klus. Veel Duitse gevangenen moeten het voor straf doen.

De mijnen zijn begraven door de Duitse bezetters. Het was bedoeld als verdediging, zodat andere legers niet via het strand konden aanvallen. Er liggen meer dan 1,5 miljoen mijnen op de Nederlandse stranden.

Het is niet precies bekend waar de mijnen liggen. Er zijn wel kaarten gemaakt, maar die zijn niet compleet. En sommige mijnen zijn door de zee weggespoeld naar een andere plek.

Gevangenen

De Duitsers die het werk moeten doen, zijn krijgsgevangenen. Zij zijn door de bevrijders opgepakt omdat ze strafbare dingen hebben gedaan tijdens de oorlog. Canadese soldaten houden in de gaten of de gevangenen de mijnen goed ruimen.

Moeilijk

Voor de gevangenen is het moeilijk en gevaarlijk werk. Manfred Sobiella van 17 moet mijnen opruimen, maar hij heeft dat nog nooit eerder gedaan.

“Ik wist niet eens hoe de mijnen eruit zagen. ”

Manfred

Veel Nederlanders zouden graag willen dat ze weer veilig op het strand kunnen lopen. Daarom wordt eerst gewerkt op populaire plekken, zoals bij Scheveningen. Elke dag ruimen ze zo'n 6000 mijnen op.

Het Canadese leger heeft gefilmd bij het ruimen van de mijnen. Je ziet de video hieronder:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht