Het dorp van Daan is helemaal kapot

In heel Nederland is tijdens de Tweede Wereldoorlog veel beschadigd. Nu het weer vrede is, zijn veel mensen bezig met het opruimen van de troep. En ze beginnen met het opbouwen van huizen en straten.

Dat is nog veel werk. Daan uit Zetten weet er alles van. De jongen van 10 is samen met zijn ouders sinds kort weer terug in zijn dorp.

β€œ De huizen die we zagen waren stuk voor stuk uitgebrand, in puin geschoten of opgeblazen. ”

Daan

Daan woont in De Betuwe en in dat gebied is veel gevochten. Maandenlang lag hier ongeveer de grens tussen het gebied in Nederland wat al eerder bevrijd was en het gebied dat nog in handen was van de Duitsers.

Omdat het te gevaarlijk was, zijn 60.000 mensen uit de Betuwe gevlucht of weggestuurd. Nu de oorlog voorbij is komen ze langzaam weer terug naar huis.

Daan is, net als veel andere mensen in het gebied, een paar maanden ergens anders geweest. Op een veilige plek. Nu hij weer terug is, ziet hij met eigen ogen hoeveel schade er is.

β€œIn de Hoofdstraat stond geen huis meer overeind. Er lagen alleen nog maar bergen stenen. ”

Daan

Bij veel families komt eerst de vader terug naar het oude huis. Hij probeert wat dingen te repareren of zoekt een andere plek om te slapen. Bijvoorbeeld bij de buren, in een kas of zelfs een kippenhok. Als dat is gelukt, mag de rest van het gezin komen.

Maar het is lastig om te leven in het gebied. Water, gas en elektriciteit zijn er niet en vaak ook niet eens een bed. Daarom willen de inwoners snel beginnen met het opbouwen van betere huizen.

Een teruggekeerd gezin
NIOD / Beeldbank WO2

Intussen liggen er ook nog veel landmijnen begraven. Die zijn er neergelegd tijdens de oorlog en zijn erg gevaarlijk. Als je er per ongeluk op staat, kunnen ze exploderen. Daarom is het belangrijk om ze snel op te ruimen.

Noodhulp

De koningin en de minister kennen de problemen. Zij gaan proberen om de inwoners van de Betuwe te helpen. De burgemeesters van de dorpen en steden in de Betuwe hebben gevraagd om noodhulp, maar ook om bouwmateriaal en mensen die de mijnen kunnen opruimen.

In de video hieronder zie je beelden uit de Betuwe:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Naar overzicht