Nederlandse soldaten gaan naar Nederlands-Indië

Een groep van ruim 400 Nederlandse soldaten komt op 22 juni 1945 met de boot aan in Australië. Ze zijn op reis naar Nederlands-Indië. Want ook daar, aan de andere kant van de wereld, is een oorlog bezig. En ook daar is Nederland bij betrokken.

In 1945 is het oorlog in een groot deel van Azië. Het leger van Japan heeft Nederlands-Indië veroverd (later gaat dit land Indonesië heten). In Nederlands-Indië wonen ook veel Nederlanders, het is namelijk een kolonie van ons land.

Tijdens de oorlog sluiten de Japanners veel Nederlanders op in strafkampen. 100.000 Nederlanders komen in kampen terecht, onder wie 60.000 kinderen.

De soldaten die nu in Australië aankomen zijn de afgelopen maanden getraind. Ze hebben een korte cursus gehad in Engeland. De bedoeling is dat ze in Australië meer training krijgen over het land waar ze naartoe gaan en hoe ze het best kunnen vechten tegen de Japanners.

De boot komt aan in Australië
NIMH

Deze groep is de eerste groep Nederlandse soldaten, maar de bedoeling is dat er nog veel andere boten zullen volgen. In totaal hoopt de Nederlandse regering ruim 20.000 soldaten op te leiden in Australië. Die kunnen dan vechten tegen de Japanse soldaten.

Onafhankelijk

Intussen zitten de bewoners van Indonesië niet echt te wachten op de Nederlanders. Zij zouden graag zelf de baas worden in hun land. Steeds meer mensen zeggen dat ze onafhankelijk willen zijn. De Nederlandse regering wil dit liever niet, dus ook daarom hebben ze graag veel soldaten in de buurt.

Bekijk ook

Naar overzicht