Mensen zonder huis wonen in bunkers

Er is een grote woningnood in ons land. Dat betekent dat veel mensen geen huis hebben. Die zijn namelijk kapot gegaan door bijvoorbeeld gevechten, bommen of overstromingen tijdens de oorlog.

50.000 huizen in Nederland zijn erg beschadigd, en 90.000 huizen zijn helemaal verwoest. Daar is niets meer van over.

Varkensschuur

De mensen die geen huis meer hebben, zoeken nu naar nieuwe plekken om te slapen. Sommige mensen op het platteland gaan in varkensschuren of kippenhokken wonen. En sommige mensen aan de kust gaan in bunkers wonen.

Langs de kust staan in ons land veel bunkers. Dat zijn stevige gebouwen van beton, die er vaak zijn neergezet door de Duitsers.

De bedoeling van de bunkers was om het land te verdedigen. Vanuit zo'n bunker konden soldaten perfect de zee in de gaten houden en schieten op schepen en vliegtuigen van de vijand. Nu de oorlog voorbij is, staan de bunkers leeg.

Het huis van de familie Lous uit Zeeland is kapot. Een stuk van het dak ligt eraf, er zit een gat in de buitenmuur en de vloer staat onderwater. Ze vonden een bunker die leegstond, en daar zijn ze nu gaan wonen.

Maar dat is niet makkelijk. Er is geen licht of water, het is vochtig en in de winter is het ijskoud.

“Maar ja, je hebt geen keus. Het is buiten blijven, of in de bunker. ”

Paul Lous
Beeldbank Zeeland

In Gelderland hebben mensen andere oplossingen bedacht. De familie Langenhuijzen woont sinds november in een kippenhok. Hun eigen huis is namelijk per ongeluk afgebrand toen hun dorp werd bevrijd.

Ze slapen op stro en ze gebruiken oude kisten gebruiken als kledingkast. Vaak zitten er geen deuren in de stal, dus iedereen kan zo naar binnen lopen.

Bouwen

De regering probeert zo snel mogelijk nieuwe huizen te bouwen, maar het kan nog wel even duren voordat dat is gelukt. Want het vervoer van bouwmaterialen is de komende tijd nog lastig.

Kippen bij de bunker in Zeeland
Beeldbank Zeeland
Naar overzicht