Kinderen vieren drie dagen feest en eten voor het eerst een ijsje

Het is feest in Amsterdam! In alle buurten wordt op 26 juni 1945 iets leuks georganiseerd. Er zijn kleine kermissen en feesttenten opgebouwd. Ook zijn er wedstrijdjes, poppenkastvoorstellingen en optochten.

Dit is allemaal om te vieren dat het land vrij is, na jaren van oorlog.

Eerste ijsje ooit

Voor sommige kleine kinderen is het vandaag voor het eerst dat ze zoiets feestelijks meemaken. Ze kennen alleen maar oorlog en armoede. Er werden ook ijsjes uitgedeeld. Een jongetje proefde het voor het eerst van zijn leven. Daarover werd geschreven in de krant:

“Een jongetje dat voor het eerst ijs at, vertelde zijn moeder dat hij 'winter' had gegeten! ”

Een stukje in de krant

Er worden ook optochten gehouden. Bijvoorbeeld op de Dam, een groot plein in de stad. Het publiek zag twee uur lang soldaten, mensen van het verzet en zelfs tanks voorbijkomen.

Ook was er een kar met mensen die gevangen hadden gezet in een concentratiekamp. Ze hadden voor de optocht hun gevangeniskleding weer aangetrokken.

Zwaaien

Koningin Wilhelmina kwam ook, voor het eerst in vijf jaar weer naar de stad. Mensen juichten en zwaaiden toen ze haar zagen.

Beelden van de optocht (zonder geluid) kun je hieronder bekijken:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het is natuurlijk niet alleen maar feest. Er is ook tijd om de slachtoffers van de oorlog te herdenken. Op de Dam is daarom een monument neergezet. Het is een gebouwtje met bakstenen. Binnen hangen tekeningen over de oorlog en hangt een vlag.

Buiten zijn plekken om kransen op te hangen. Voor het gebouw staan soldaten op wacht.

Dit is een tijdelijk monument. Het is de bedoeling dat later nog een ander monument wordt neergezet om de slachtoffers van de oorlog te herdenken.

Het tijdelijke monument op de Dam
Nationaal Archief
Naar overzicht