Nederlands elftal voetbalt weer (tegen soldaten)!

Er kan weer worden gejuicht voor het Nederlands elftal! In Rotterdam speelt Oranje op 30 juni 1945 voor het eerst sinds jaren weer een wedstrijd. Zo'n 60.000 toeschouwers komen kijken naar de wedstrijd in De Kuip.

De tegenstanders zijn soldaten uit Groot-Brittannië. Nederland verliest met 0-3, maar dat maakt de fans niet veel uit. Ze zijn al blij dat ze het Nederlands elftal weer kunnen zien spelen.

De vorige keer dat het Nederlands elftal een wedstrijd speelde was op 21 april 1940, meer dan 5 jaar geleden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelden ze geen officiële wedstrijden.

Andere voetbalclubs en teams speelden vaak wel door. In het zuiden van Nederland begon de voetbalcompetitie alweer in december vorig jaar. Daarover lees je meer in dit artikel.

In de rust treedt een groep muzikanten uit Engeland op. Dat zie je in de foto hierboven. En voordat de wedstrijd kon beginnen, werd het Wilhelmus gespeeld. Tijdens de oorlog was dat verboden, dus het is voor de toeschouwers heel bijzonder om het nu weer te horen.

Frans is 17 jaar, en zit ook in het stadion. Hij werd zelfs emotioneel toen het volkslied werd gespeeld.

“Iedereen ging staan en zong mee. Het was de eerste keer in vijf jaar dat dat mocht. Bij mij stonden de tranen in de ogen. ”

Frans

In het Nederlandse team spelen in deze wedstrijd opvallend veel spelers uit Rotterdam. Dat komt doordat de voetballers uit andere delen van het land lastig naar De Kuip kunnen reizen. De Britse spelers hebben allemaal meegevochten tijdens de bevrijding van Europa. Zeven van hen zijn ook echt professionele voetballers.

Het is trouwens geen officiële wedstrijd, maar een oefenwedstrijd. Waarschijnlijk beginnen de echte interlands voor Oranje pas weer volgend jaar.

Naar overzicht