Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bommen op stad in Nederlands-Indië

Er zijn grote rookwolken te zien boven de stad Balikpapan. En de straten liggen vol met puin. Want in juli 1945 wordt er flink gevochten.

Australische soldaten bombarderen de stad en er zijn meer dan 100 schepen die duizenden militairen aan land brengen. Je ziet het in de video hierboven.

Balikpapan is een stad op het eiland Borneo, in Azië. Het hoort bij Nederlands-Indië. Dat is sinds het jaar 1816 een kolonie van Nederland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Japan het land ingenomen. Samen met Australië en de Verenigde Staten vecht Nederland er nu tegen de Japanners.

Deze plek is belangrijk voor het Japanse leger, want er zijn veel oliebedrijven in de omgeving van Balikpapan. De olie gebruiken ze voor bijvoorbeeld hun legervoertuigen. Dat willen de Australiërs tegenwerken, en dus vernietigen ze de opslagtanks waar de olie in zit. Dat ziet er indrukwekkend uit.

“Als er een olieopslag werd geraakt, verdween het in een muur van vlammen. ”

Australische soldaat
Rookwolken boven Balikpapan
Australian War Memorial

Het is een van de grootste aanvallen die Australië ooit heeft gedaan. Er vechten ook een paar Nederlanders mee en er zijn meer Nederlanders onderweg om te helpen. Eerder schreven we daar op deze site een bericht over:

Bekijk ook

Als de soldaten aan land zijn, zien ze weinig andere mensen. De mensen die er wonen zijn gevlucht en ook de Japanners zijn inmiddels allemaal vertrokken naar een andere plek. De Australische soldaten hopen uiteindelijk om de Japanners helemaal van het eiland af te jagen.

Naar overzicht