Japan is verslagen op de Filipijnen

Na maandenlang vechten is de oorlog ook voorbij op de Filipijnen. Dit land in Azië was bezet door het Japanse leger, maar nu hebben Amerikanen het land bevrijd.

Over de hele wereld volgen mensen de gebeurtenissen. Iedereen hoopt dat de Tweede Wereldoorlog snel overal is afgelopen.

250 dagen

De Filipijnen bestaan uit veel eilanden met bergen en jungle. Dat is lastig gebied om te vechten, want de vijand kan zich overal verstopt hebben. De Amerikanen hebben 250 dagen gestreden tegen de Japanners. En op 5 juli 1945 is het gelukt, alle Japanse soldaten zijn verjaagd.

De Japanners waren tijdens de Tweede Wereldoorlog bevriend met de nazi's in Duitsland. Net als Duitsland wilde Japan groter worden. Japanse soldaten hebben veel landen bezet. Zoals Nederlands-Indië, delen van China, Korea en dus ook de Filipijnen. Hier lees je meer over de oorlog in Azië.

Op de Filipijnen zijn veel slachtoffers gevallen tijdens de oorlog. Ongeveer een miljoen inwoners zijn omgekomen. Ook verloren 400.000 Japanners en zo'n 10.000 Amerikanen hun leven.

Er is veel schade op het platteland, en ook de hoofdstad Manilla ligt in puin. Het duurt waarschijnlijk meer dan vijf jaar voordat alles weer is opgebouwd.

Verwoestingen in Manilla
NIOD

Voor de oorlog waren de Amerikanen de baas op de Filipijnen. Het was een kolonie. Maar nu wordt het land onafhankelijk, dus zelf de baas. Dat was voor de oorlog al afgesproken en de plannen gaan gewoon door. Er blijven de komende tijd wel Amerikanen in het land om te helpen bij de opbouw.

Legerbasis

Ook wordt zo snel mogelijk een grote Amerikaanse legerbasis gebouwd op de Filipijnen. Vanuit daar willen de Amerikanen meer landen bevrijden in de regio en uiteindelijk Japan verslaan.

Nederlands-Indië

Een paar dagen geleden vielen Australische, Amerikaanse en Nederlandse legers al een stad in Borneo binnen, in Nederlands-Indië. Ook daar waren Japanners. Je leest er meer over in dit artikel:

Bekijk ook

Naar overzicht