Beroemd schilderij de Nachtwacht is terug

Het beroemde schilderij 'De Nachtwacht' hangt weer in het Rijksmuseum in Amsterdam. Vijf jaar lang is het schilderij van Rembrandt van plek naar plek verhuisd om het te beschermen tegen vliegtuigbommen en vuurgevechten.

De Nachtwacht

De Nachtwacht is een van de beroemdste schilderijen ter wereld. Het is geschilderd door de Nederlander Rembrandt van Rijn. De Nachtwacht is 3,80 meter hoog en 4,50 meter breed. Het schilderij hangt nog steeds in het Rijksmuseum in Amsterdam.

Nog voor de oorlog echt uitbreekt worden veel Nederlandse kunstschatten in veiligheid gebracht. Het beroemde schilderij van Rembrandt is één van de belangrijkste schatten die Nederland heeft en stond daarom bovenaan de lijst.

De Nachtwacht verhuisde bijvoorbeeld naar een kasteel in Medemblik. De dikke muren en plafonds moesten het schilderij beschermen tegen het oorlogsgeweld.

De Nachtwacht vertrekt uit het Rijksmuseum
Rijksmuseum

Maar het kasteel blijkt geen veilige plek. In het begin van de oorlog wordt er juist op die plek veel gevochten. Het Rijksmuseum stuurt een verhuisploeg naar het kasteel om 'De Nachtwacht' opnieuw te verhuizen. Een spannende actie, want het schilderij moet vervoerd worden terwijl er hard wordt gevochten in het gebied.

Bunker

De nieuwe plek voor 'De Nachtwacht' is een bunker in Castricum. Maar daar hebben de verhuizers weer een probleem. Het schilderij van bijna 4 meter hoog past niet door de ingang. Dus besluiten ze het doek op te rollen.

De Nachtwacht is opgerold
Rijksmuseum

Vervolgens verhuisde 'De Nachtwacht' nog twee keer. De laatste jaren van de oorlog lag het doek samen met andere kunstschatten in een kluis in de St. Pietersberg bij Maastricht. Hier waren ze tijdens de oorlog veilig.

Naar overzicht