Haagse wijk Duindorp wordt een strafkamp

Nederlanders die de Duitsers hebben geholpen worden opgepakt en krijgen straf. Het plan is om zo'n 40.000 van die foute Nederlanders naar de Haagse wijk Duindorp te sturen. Die wijk is volledig verwoest tijdens de oorlog.

De mannen en vrouwen die naar het strafkamp worden gestuurd, moeten de wijk weer opbouwen. Ook krijgen ze les over wat voor slechte dingen de nazi's allemaal hebben gedaan.

NSB

In de oorlog waren er in ons land ook mensen die de Duitsers steunden. Leden van de Nationaal-Socialistische Beweging bijvoorbeeld, NSB'ers. Zij vonden dat de nazi's goede ideeën hadden.

Leden van de NSB hielpen de Duitsers tijdens de oorlog. Toen de oorlog was afgelopen werd de NSB verboden en kregen veel NSB'ers straf.

Al drie jaar lang ligt de Haagse wijk Duindorp er verlaten bij. De bewoners zijn vertrokken, omdat de wijk tijdens de oorlog was ingenomen door de Duitsers. Die sloopten de wijk, omdat ze het gebied nodig hadden voor bunkers en mijnvelden.

Oude bewoners

Het idee is dat de mensen die naar het strafkamp worden gestuurd de wijk weer gaan opknappen voor de oude bewoners. Maar die zijn daar helemaal niet blij mee. Ze vinden het maar niks dat misdadigers in hun wijk zitten.

“Waarom worden die lui niet naar Duitsland gestuurd? ”

Oude bewoner Duindorp

Toch gaat het plan wel door. Over anderhalf jaar moet de wijk klaar zijn en kunnen de oude Duindorp-bewoners terug naar huis.

Naar overzicht