Duizenden Duitse soldaten zitten in tentenkampen

De oorlog is al een tijdje voorbij, maar veel Duitse soldaten mogen nog niet terug naar hun huis. Veel mannen leven daarom al een paar weken in tentenkampen, vlak over de grens in Duitsland.

Het zijn er honderdduizenden. En allemaal moeten ze wachten op wat er gaat gebeuren.

Duitsland heeft de oorlog verloren. De landen die hebben meegevochten met de bevrijding zijn nu de baas in Duitsland. Zij bepalen wat voor straf de soldaten krijgen.

In het noorden, waar veel soldaten in kampen zitten, is Groot-Brittannië de baas. De andere gebieden zijn van Amerika, Frankrijk en de Sovjet-Unie. Eerder schreven we een artikel over de verdeling van Duitsland.

Duitse soldaten bij hun tent
IWM

Het is niet luxe, zo'n tentenkamp. Sommige Duitse soldaten klagen soms over de omstandigheden.

“We krijgen een blik met dunne soep. Het is koud en het regent. Om krachten te sparen lig ik bijna de hele dag in mijn tent ”

Duitse soldaat in een tentenkamp

De soldaten hebben gevochten in landen als Nederland, België en Frankrijk. Ze hebben soms verschrikkelijke dingen moeten doen van hun bazen. Maar nu is de oorlog voorbij, en zijn de Duitsers weer teruggestuurd naar hun eigen land. Daarvoor moesten ze wel al hun wapens inleveren. Daar kun je hier meer over lezen:

Bekijk ook

Sommige soldaten in de tentenkampen zullen straf krijgen voor wat ze tijdens de oorlog hebben gedaan. Bijvoorbeeld als ze iemand hebben vermoord.

Naar huis

Maar niet iedereen wordt opgepakt. Bejaarden, tieners en gewonde mensen mogen vaak gewoon naar huis. En ook mensen die kunnen werken op boerderijen mogen gaan. Want er zijn veel mensen nodig om voedsel te maken voor de rest van het land.

Iedereen die wordt vrijgelaten, moet gewone kleren aantrekken. Hun legerkleding mag niet mee.

Naar overzicht