Aadje is weer bij zijn ouders, na vier maanden

De 7-jarige Aadje van Vondelen is weer terug bij zijn ouders in Delft. Daarom is hij dolblij. Aadje heeft vier maanden bij andere mensen gewoond, in Friesland. Hij was naar een andere plek gebracht om te kunnen overleven.

In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog was er veel honger in Nederland. Er was weinig voedsel en het lukte vaak niet om het voedsel te vervoeren. Vooral in steden in het westen van het land waren de problemen groot.

Veel vaders en moeders stuurden hun kinderen op reis, om ergens anders eten te krijgen. Nu de oorlog voorbij is, kunnen steeds meer kinderen weer terug naar huis.

In Friesland heeft Aadje gewoond bij pleegouders Jitze en Hiltje. Die verzorgden hem goed. Hij had er een eigen slaapkamer en kreeg genoeg te eten. Soms was er zelfs chocola of kauwgom. Dat kende Aadje helemaal niet.

Eerder kon je twee berichten lezen over het verhaal van Aadje:

Bekijk ook

Kinderevacués vertrekken uit Harlingen naar huis
Hannemahuis en Tresoar

Samen met 600 andere kinderen mocht Aadje nu weer naar huis. Want de oorlog is voorbij, en er is weer wat meer voedsel in Delft.

De kinderen vertrokken met de trein naar Harlingen. Toen stapten ze over op de boot naar Amsterdam. En vanuit Amsterdam gingen ze verder met de trein richting hun woonplaats.

“Op het perron hoorde ik heel veel mensen de naam van hun kind roepen. Ineens zag ik mama staan, ze moest huilen. ”

Aadje

Aadje is natuurlijk erg blij om weer thuis te zijn. Maar het is ook wel weer wennen, want hij mist zijn pleegouders en vriendjes uit Friesland soms.

Gelukkig is er in Delft nu genoeg te eten en is de oorlog voorbij. Bouwvakkers zijn begonnen met het bouwen van nieuwe huizen en er is nog meer goed nieuws: over een paar weken begint de school weer!

Mariska van Vondelen
Naar overzicht