Inwoners Nederlands-Indië willen niet meer bij Nederland horen

Steeds meer mensen in Nederlands-Indië zijn plannen aan het maken om hun land onafhankelijk te maken. Ze willen dat Nederland er na de oorlog niet langer de baas is.

De leider van de mensen die onafhankelijk willen zijn is Soekarno.

Nederlands-Indië is veel groter dan Nederland. Het land bestaat uit duizenden eilanden, en er wonen in 1945 zo'n 75 miljoen mensen.

Sinds het jaar 1816 is Nederland er de baas. Het is een kolonie van ons land. Er wonen veel Nederlanders en ook wordt er veel Nederlands gesproken.

In de Tweede Wereldoorlog viel Japan het land binnen. Maar het lijkt er steeds meer op dat de oorlog er snel voorbij zal zijn. Een land in de buurt, de Filipijnen, is een paar dagen geleden bevrijd. En verschillende landen vallen Japan en het Japanse leger in Nederlands-Indië aan.

Bekijk ook

Ook Japan zelf vindt het een goed idee als Nederlands-Indië na de oorlog onafhankelijk wordt. Japan wil dat landen in Azië ook echt worden geleid door Aziaten. Ze zien het liefst dat er geen Europese landen meer de baas spelen.

Indonesië

Op 16 juli 1945 is er een grote bijeenkomst met Japanse politici en mensen die samenwerken met Soekarno. Ze maken plannen voor de onafhankelijkheid. Op de bijeenkomst bepalen ze hoe de vlag er uit zal zien en bedenken ze dat de taal van het land Indonesisch zal zijn.

Het idee is om het land na de onafhankelijkheid ook een nieuwe naam te geven: Indonesië.

Naar overzicht