Vader van Anne Frank krijgt haar dagboek

Maandenlang hoopte Otto Frank op goed nieuws, maar op 18 juli 1945 hoort hij iets vreselijks. Zijn dochters Anne en Margot zijn in een concentratiekamp overleden. Het is al in maart gebeurd, maar Otto had toen al een tijd geen contact meer met ze.

Dagboek

Otto is nu in Amsterdam. Hij krijgt van een vriendin van de familie een stapel boeken. Het zijn de dagboeken van Anne Frank. In deze dagboeken schreef zijn dochter over de jaren waarin ze zaten ondergedoken in het Achterhuis. Otto is erg onder de indruk.

“Ik wist niet dat ze dit allemaal dacht en voelde. ”

Otto Frank over het dagboek van zijn dochter

Achterhuis

De familie van Otto Frank is Joods. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gevaarlijk voor ze, omdat de nazi's alle Joden wilden oppakken en vermoorden. De familie Frank moest daarom onderduiken. Ze verstopten zich in een geheime ruimte op de Prinsengracht in Amsterdam.

Het heette het Achterhuis, en je kwam er alleen binnen door een geheime ingang achter een boekenkast. Binnen was het klein en ze moesten vaak stil zijn. In het Achterhuis schreef Anne dagboeken over hun leven.

De familie Frank werd in augustus 1944 tóch ontdekt. Otto, moeder Edith, Anne, Margot en andere bewoners van het Achterhuis werden opgepakt en naar concentratiekampen gestuurd. Otto is de enige van de familie die het overleeft. Als Kamp Auschwitz wordt bevrijd, kan hij eindelijk op weg naar huis.

Je leest erover in deze artikelen die we eerder schreven:

Bekijk ook

In 1945 kent niemand het dagboek. Otto wil het uitgeven. Hij wil er een echt boek van maken om in winkels te verkopen, zodat mensen over de hele wereld kunnen lezen over de heftige tijd die zijn familie had toen ze zaten ondergedoken in het Achterhuis.

Otto, Anne, Edith en Margot Frank op een oude foto uit 1941
Hollandse Hoogte
Naar overzicht