Door de oorlog is er ook veel schade in de natuur

Tijdens de oorlog zijn niet alleen steden beschadigd. Door het hele land is er ook veel schade in de natuur.

Natuurorganisaties hebben de afgelopen tijd goed kunnen kijken hoe de gebieden er uitzien en ze zijn erg geschrokken. Bossen, parken en andere natuurgebieden zijn op veel plekken helemaal vernield.

Bommen en granaten

Veel schade is veroorzaakt door de oorlog zelf. Bijvoorbeeld door bombardementen of ontploffende granaten. Of omdat soldaten loopgraven hebben gemaakt, een soort gangen in de grond.

Op andere plekken zijn bomen doodgegaan doordat dijken door zijn gebroken. In bijvoorbeeld Groningen en Zeeland gingen veel bomen dood door het zoute zeewater.

“Essen, iepen, populieren en wilgen zijn dood, dat is een treurig gezicht. ”

Een journalist in Groningen

Op andere plekken hebben inwoners zelf de natuur vernield. Expres, want vaak kapten ze bomen om aan hout te komen. Dat hout gebruiken ze voor bijvorbeeld de kachel of om op te koken.

Eerder in de oorlog werd het Vondelpark in Amsterdam afgesloten, omdat teveel mensen daar bomen kapten en hout meenamen.

Bekijk ook

Natuurbeheerders willen snel veel nieuwe bomen planten, want er is veel hout nodig voor de opbouw van huizen en steden. Maar dat is lastig. Er zijn weinig mensen die bomen kunnen planten en sommige bossen zijn gevaarlijk, omdat er bijvoorbeeld landmijnen liggen verstopt.

Het verdwenen Haagsche Bos
NIOD/Beeldbank WO2
Naar overzicht