Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Settela (10) is Sinti en is vermoord

"We zijn er kapot van, dat zoiets kan gebeuren", schrijft een kennis van Settela Steinbach. Hij heeft gehoord dat het meisje van 10 jaar tijdens de oorlog is doodgemaakt in een concentratiekamp.

Niet alleen Settela is dood, ook haar moeder en vijf broertjes en zusjes. "Het is zeer triest".

Er is een bekend beeld van het moment dat Settela naar het kamp werd gebracht. Dat zie je in de video hierboven.

Sinti en Roma

Settela Steinbach is Sinti. Dat is een volk, een groep mensen die soms ook wel 'zigeuners' worden genoemd. Net als de Roma, een ander volk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vertelden Duitse politici dat Sinti en Roma geen goede mensen waren. Ze moesten worden opgepakt en vermoord in concentratiekampen. Net zoals het ging met Joden. Hier lees je meer over deze vreselijke gebeurtenissen.

Op 16 mei 1944 komen Duitse soldaten naar de plek waar Settela woont. Samen met 565 andere mensen wordt Settela opgepakt. Ze moet mee naar Kamp Westerbork, in Drenthe. Daar wordt ze kaalgeschoren. Settela schaamt zich voor haar kale hoofd, daarom geeft haar moeder haar een stukje doek dat ze om haar hoofd kan knopen.

Auschwitz

Een paar dagen later staat er een trein klaar bij Kamp Westerbork. Een trein naar Auschwitz. De laatste twee wagons zijn bedoeld voor mensen die Sinti en Roma zijn. Vlak voor het vertrek steekt Settela even haar hoofd naar buiten. Ze wordt gefilmd, met de hoofddoek om. Haar moeder waarschuwt haar:

“Settela, ga bij die deur weg, straks komt je kop er nog tussen! ”

Moeder van Settela als de trein vertrekt

In Auschwitz komen Settela, haar moeder en vier broertjes en zusjes terecht op de speciale 'zigeunerafdeling'. Twee maanden blijven ze in leven. Op 31 juli 1944, midden in de nacht, worden bijna alle Sinti en Roma daar vermoord. In totaal overleven honderdduizenden Sinti en Roma de oorlog niet.

Vader

Settela's vader is ook naar een kamp gestuurd, maar hij overleeft de oorlog wel. Als hij hoort dat zijn halve gezin dood is, is hij ontzettend verdrietig.

Hij heeft alleen nog een foto, van zijn grote familie in de tijd dat er nog geen oorlog was. Settela was nog een baby toen de foto werd gemaakt. Je ziet haar bij het rode kruisje in de foto hieronder.

De familie Steinbach in 1935
-
Naar overzicht