Deskundigen maken zich zorgen om kinderen

Vijf jaar oorlog in Nederland heeft veel effect gehad op mensen. Op iedereen, dus ook op kinderen. Nu de oorlog voorbij is, is het belangrijk om goed te kijken naar het gedrag van de jeugd, vinden deskundigen. Ze zijn bang dat kinderen dingen gaan doen die verboden zijn.

Twee dagen lang komen daarom allerlei mensen bij elkaar in Utrecht om hierover te praten.

Stelen

In de oorlog was er soms weinig aandacht voor kinderen. Ouders waren druk met andere dingen en scholen gingen dicht. Veel kinderen moesten dus voor zichzelf zorgen. Sommigen gingen spullen stelen. Zoals eten, of bijvoorbeeld fietsen en kleding. Nu de oorlog voorbij is, moeten ze daar niet mee doorgaan.

Sommige kinderen luisteren ook slecht. Ze vinden het lastig om te luisteren naar hun ouders of juf of meester, want in de oorlog waren ze vaak alleen. Niemand hield ze in de gaten, ook de politie niet. Die hadden het druk met andere dingen.

In deze artikelen lees je meer over hoe kinderen in de oorlog leefden:

Bekijk ook

Er worden verschillende oplossingen bedacht om kinderen weer goed op te voeden. Er komen meer clubs en verenigingen, zodat kinderen leuke dingen kunnen doen. En er moeten meer tehuizen komen voor kinderen die geen ouders meer hebben.

Goed effect

Er is ook een effect van de oorlog dat wél goed is voor kinderen, zeggen de deskundigen. Want veel jonge mensen zijn de afgelopen jaren heel snel zelfstandig geworden. Dat betekent dat ze geleerd hebben om voor zichzelf te zorgen. En zelfstandigheid is goed voor later als je volwassen bent.

Naar overzicht