Gestolen kerkklokken opgetakeld van bodem IJsselmeer

Een heel bijzondere lading is opgetakeld uit een schip op de bodem van het IJsselmeer. Het schip 'de Hoop op Zegen' was tijdens de Tweede Wereldoorlog gezonken. In de boot zaten 226 kerkklokken, van kerken uit het hele land.

Na vijf dagen werk is het op 31 juli 1945 gelukt om alle klokken weer boven water te krijgen.

Duitsland

De boot was in januari op weg naar Duitsland. Nazi's hadden de klokken gestolen uit kerktorens. Ze wilden de metalen klokken smelten in speciale ovens, om er daarna wapens van te maken. Maar dat mislukte.

Tegenwerken

Veel mensen waren boos over de diefstal van de kerkklokken. Daarom besloten sommigen om de Duitsers tegen te werken. De vuurtorenwachter van Urk zette het licht in zijn vuurtoren uit, precies toen de boot voorbij kwam. Hierdoor wist de schipper niet meer waar hij precies was en botste hij tegen een zandbank. Daarna zonk het schip met alle klokken naar de bodem.

Schade

De 'Hoop van Zegen' is flink beschadigd. De zijkant en de bodem waren helemaal kapot. Maar het goede nieuws is dat de klokken helemaal heel zijn gebleven. En nu de oorlog voorbij is, konden ze weer worden opgezocht.

Alle klokken zijn naar het strand van Urk gebracht. Het is de bedoeling dat ze nu weer naar de kerken gaan waar ze uit zijn gestolen.

Kerkklokken op het strand van Urk
Stichting Urk in Oorlogstijd
Naar overzicht