Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Grote aanval met nieuw soort bom in Japan

Een enorme explosie heeft de stad Hiroshima in Japan voor een groot deel verwoest. 's Ochtends liet een Amerikaans vliegtuig een bom vallen die krachtiger was dan alle andere bommen ter wereld.

In delen van de stad zijn alle gebouwen ingestort. Straten liggen vol met puin en bruggen zijn kapot.

Verwoesting van Hiroshima
foto: ANP

De Japanse Tsumoto Yamaguchi vertelt dat hij de bom in Hiroshima met parachutes naar beneden zag komen.

“Ik keek ernaar en plotseling: een hele felle lichtflits. Ik werd door een gloeiend hete wind omvergeblazen. ”

Tsumoto Yamaguchi

De man raakte gewond door de bom. Zijn linkeroor was dik, hij zag bloed en had veel pijn. Zijn huid voelde alsof het in brand stond.

Duizenden mensen raakten gewond door de bom en er kwamen ook veel inwoners om het leven. Door de chaos is nog niet helemaal duidelijk hoeveel slachtoffers er precies zijn.

Uitvinding

De Amerikaanse president heeft geen spijt van de aanval. Hij is zelfs trots op de nieuwe uitvinding.

Het Amerikaanse leger heeft de bom zelf laten maken. Het is een 'atoombom'. De atoombom heeft net zoveel kracht als 2000 gewone bommen, zegt de president.

Hij vertelt ook dat er 125.000 mensen meer dan 2,5 jaar aan het project werkten, en dat ze in totaal 2 miljard dollar hebben uitgegeven om de bom te maken.

Japan heeft veel landen in Azië bezet. Met de aanval op Hiroshima willen de Amerikanen Japan dwingen om de oorlog op te geven.

Doen ze dat niet, dan zullen de Amerikanen nog meer aanvallen doen, hebben ze gezegd. Maar eigenlijk kan niemand zich voorstellen dat zo'n enorme aanslag nog een keer zal gebeuren.

Schade in Hiroshima
foto: U.S. Navy
Naar overzicht