Moeilijke tijd voor kinderen van 'foute ouders'

De oorlog is voorbij, maar toch zitten er nog veel mensen gevangen. Mensen die tijdens de oorlog de Duitsers hebben geholpen worden opgepakt en opgesloten. Net als mensen die actief waren voor de partij NSB.

Veel kinderen van deze mensen worden ook vastgehouden. Ze hebben het erg moeilijk. Want ze zien hun ouders niet meer, en soms krijgen ze ook straf.

NSB

De NSB was een politieke partij in Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog steunde de partij de nazi's en Adolf Hitler. Na de oorlog werd de NSB verboden. Mensen die ervoor hadden gewerkt werden opgepakt en kregen straf.

Hier lees je meer over de NSB en de straf die de leiders kregen.

Veel ouders zitten in de gevangenis en sommigen van hun kinderen worden ook opgesloten. Ze kunnen er niets aan doen dat hun ouders bij de NSB zaten, maar worden toch gestraft. Ze krijgen weinig te eten en worden gepest door bewakers.

Ze moesten bijvoorbeeld een grasveld maaien met hun tanden. Het gras afbijten en dan uitspugen. "Je kreeg er kramp van in je mond, maar als je weigerde, kreeg je helemaal niets te eten", vertelt Piet van 12 jaar.

Familie

Dit kan zo niet langer, vindt de Jeugdzorg. Daarom gaan ze kinderen uit de gevangeniskampen halen en naar een betere plek brengen. Naar familie bijvoorbeeld. Of naar pleegouders en tehuizen.

NSB-kinderen bij een opvang in Hilversum
Nationaal Archief

De vaders en moeders blijven wel in de gevangenis. Kinderen vinden het niet leuk dat ze hun ouders moeten missen. Maar ze snappen het vaak wel.

“Mijn vader heeft straf verdiend. ”

Kind van een NSB'er

Uiteindelijk wil Jeugdzorg dat de kinderen weer gewoon naar school gaan. Het is dan wel belangrijk dat meesters en juffen goed op de kinderen letten. Dat ze niet worden gepest, bijvoorbeeld. Want klasgenoten zullen soms boos zijn op kinderen van NSB'ers.

Of ze hun ouders weer zullen zien, is afwachten. Sommige ouders zullen weer naar huis mogen, maar anderen krijgen misschien een lange gevangenisstraf. Dat moet de rechter bepalen.

Naar overzicht