Japanse keizer wil stoppen met de oorlog

Over de hele wereld is het groot nieuws in de kranten en op de radio: Japan wil stoppen met oorlog voeren. Ze gaan zich overgeven. Dat heeft de Japanse keizer Hirohito gezegd in een toespraak op de radio.

Atoombommen

Veel landen hadden al gehoopt dat Japan zou stoppen met de strijd. Een week hiervoor had Amerika atoombommen gegooid op twee grote Japanse steden. Hierbij ontstond enorme schade en vielen onwaarschijnlijk veel doden. Japan wil niet dat zoiets nog een keer gebeurt.

Einde

Japan was het laatste land dat nog aan het vechten was in de Tweede Wereldoorlog. Nu de keizer heeft gezegd dat de Japanners willen stopppen, is dat een belangrijke stap in de geschiedenis.

“Dit, dames en heren, is het einde van de Tweede Wereldoorlog! ”

Een Amerikaanse presentator

Ook hier zijn mensen blij met de beslissing van Japan. De minister-president van Nederland zegt op de radio dat de grootste oorlog allertijden nu klaar is. En dat het voor iedereen nu beter zal worden.

De minister-president zegt ook dat hij blij is voor de Nederlanders in Nederlands-Indië. Hun leven zal nu snel beter worden, voorspelt hij.

Nederlands-Indië

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is er op allerlei verschillende plekken op de wereld gevochten. In Azië nam het Japanse leger landen in. Eén van die landen is Nederlands-Indië. Dit is een kolonie van Nederland, dus er wonen veel landgenoten. Zij hadden het erg zwaar tijdens de oorlog. Veel Nederlanders zijn opgepakt en in kampen gevangen gehouden.

Hier lees je meer over de Tweede Wereldoorlog in Azié.

De Japanse keizer heeft gezegd dat alle soldaten moeten stoppen met vechten en hun wapens moeten opbergen. Over een paar weken komt er een officieel moment. Dan zet hij zijn handtekening onder een overeenkomst en is de oorlog echt voorbij.

Naar overzicht