Indonesiërs willen onafhankelijk worden

Nederlands-Indië moet na de Tweede Wereldoorlog een eigen land worden en geen kolonie meer zijn van Nederland. Dat vindt een groep actievoerders. Ze willen zelf de baas worden en hebben ook al een naam bedacht: Indonesië.

Tijdens de oorlog was Japan de baas in het land, maar de oorlog is voorbij. Op 17 augustus 1945 geeft actievoerder Soekarno een toespraak voor zijn huis in de stad Batavia. Die is ook te horen op de radio. Het is een korte boodschap:

“Wij, het volk van Indonesië, roepen hierbij de onafhankelijkheid van Indonesië uit. De machtsovername en andere kwesties zullen op ordelijke wijze en in zo kort mogelijke tijd worden geregeld. ”

Soekarno

Na de toespraak hijst hij samen met anderen een rood-witte vlag. Dat is de vlag die staat voor een onafhankelijk Indonesië.

Hier wordt de Indonesische vlag gehesen
Publiek domein / Frans Mendoer

Op dit moment is niet helemaal duidelijk wie de baas is in het land. De Japanse keizer heeft net gezegd dat hij wil stoppen met de oorlog. Maar veel Japanse soldaten zitten nog in Nederlands-Indië. Tienduizenden Nederlanders worden gevangen gehouden in kampen.

Nederland

Politici in Nederland weten nog niet dat Soekarno de toespraak heeft gegeven. Zij zijn vooral bezig met het vertrek van Japanse soldaten uit het land en ze willen snel veel extra Nederlandse soldaten die kant op sturen. Want Nederland is van plan om Nederlands-Indië als kolonie te houden.

Als Soekarno veel steun krijgt, zal het een chaotische tijd kunnen worden in het land. Want verschillende mensen willen verschillende dingen. Sommige inwoners zijn bang dat dit misschien wel het begin is van een nieuwe oorlog. Een oorlog over de onafhankelijkheid van Indonesië.

Naar overzicht