Vrouwen doen belangrijk vrijwilligerswerk na oorlog

Overal puin, dakpannen, stof, alle meubels zijn kapot en er zijn geen pannen om mee te koken. Veel mensen die na de oorlog weer naar hun huis gingen, zitten nog steeds in de troep.

Gelukkig is er een vereniging die kan helpen: de UVV. Dat staat voor de Unie van Vrouwelijke Vrijwilligers.

Hulp

Vanuit het hele land gaan vrouwen van de UVV naar dorpen en steden om te helpen. Ze poetsen, boenen, verzorgen zieken en steunen inwoners om hun leven weer op te pakken. Daar zijn mensen heel blij mee.

In Arnhem is nog veel schade
Fotocollectie Anefo / Nationaal Archief

Arnhem is zo'n plek waar de vrouwen kunnen helpen. Tijdens de oorlog is de stad enorm beschadigd. Nu mensen weer terugkomen naar hun huis, is er van alles te doen. Meestal gaan mannen aan de slag in de bouw. De vrouwen van UVV doen veel ander belangrijk werk.

Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de bouwers eten en een plek om te slapen krijgen. En ze geven mensen advies over hun huis, zoeken een plek voor kinderen zonder ouders en ze helpen bij het verzorgen van mensen die hulp nodig hebben.

Oproep

Gezinnen die hulp nodig hebben kunnen een oproep doen. Ze krijgen dan twee dagen iemand van het UVV in hun huis. Zodra alles weer een beetje netjes is, gaat de vrijwilliger naar het volgende gezin. Net zolang tot het overal weer een beetje zo is als voor de oorlog.

Naar overzicht