Nederlanders in kamp Nederlands-Indië horen nu pas over de bevrijding

Nederlanders die gevangen zaten in kampen in Nederlands-Indië horen eindelijk het goede nieuws dat de oorlog daar voorbij is.

Japan heeft zich meer dan een week geleden overgegeven. De bezetting is voorbij, en dat betekent dat de Nederlanders weer vrij zijn.

Zwaar

Veel vrouwen zitten al een tijd gevangen in het kamp. Sommigen zelfs meer dan 3 jaar. Het was een zware tijd. Ze sliepen op houten planken in grote schuren. Overdag moesten ze in de tropische hitte op het land werken.

Er was te weinig eten en drinken. Elke dag stronden de vrouwen in de rij bij de waterput voor een halve liter modderwater om te drinken, te koken en te wassen.

In Nederlands-Indië wonen veel Nederlanders. Het is een kolonie van ons land.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Japanse leger de baas in Nederlands-Indië. De Japanners waren tegen mensen uit Europa. Ze pakten veel Nederlanders op en hielden hen gevangen in kampen. De mannen apart van de vrouwen. Duizenden mensen kwamen in deze kampen om het leven.

Hier lees je meer over de oorlog in Nederlands-Indië.

Het is geen groot feest, want de vrouwen zijn erg zwak. Maar blij zijn ze wel. Iemand hijst een Nederlandse vlag en de vrouwen trekken mooie kleren aan. Iemand stelt voor het volkslied het Wilhelmus te zingen.

Eén van de bewoners heeft stiekem een filmcamera bewaard voor dit moment. Ze maakt een paar beelden. Die kun je hieronder zien.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De vrouwen blijven voorlopig in het kamp. Het is niet veilig voor ze om terug te gaan naar huis. De Japanse bewakers blijven ook in het kamp. Zij gaan de Nederlanders beschermen. Want nu de oorlog voorbij is, willen veel Indonesische mensen de Nederlanders weg hebben.

Bekijk ook

Naar overzicht