Oproep: geef gereedschap om Nederland weer op te bouwen

Hamers, zagen, schroevendraaiers, vijlen. Aan alle soorten gereedschappen is een tekort. In veel Nederlandse huizen zitten scheuren, kieren en gaten. Dat komt door bombardementen en beschietingen tijdens de oorlog.

Acties

Door het hele land zijn mensen druk bezig met het repareren en bouwen van huizen, maar ze hebben daar vaak geen gereedschap voor. Daarom zijn er acties gestart om gereedschap in te zamelen. In het buitenland en in Nederland.

Kinderen verzamelen gereedschap
foto: NIOD

Denemarken start binnenkort met een actie om hun Nederlandse collega's te helpen. Deense timmermannen sturen gereedschap naar Nederlandse collega's en schilders uit Denemarken sturen schilderspullen op.

Voetbal

Ook hier in Nederland helpen mensen elkaar. Er is een actie bedacht met voetbalwedstrijden. Wil je komen kijken, dan moet je geen geld meenemen voor een kaartje, maar een zaag, of een hamer, of wat schroeven.

Inzamelen

Ook hulporganisatie het Rode Kruis is begonnen met een actie. Ze hangen posters op met een duidelijke oproep. Die zie je hieronder:

Poster van de actie HARK van het Rode Kruis
-

Al het ingezamelde gereedschap komt goed van pas, maar het gaat waarschijnlijk nog jaren duren voor de schade in ons land weer helemaal is hersteld.

Straks begint de herfst en over een paar maanden de koude winter. De bouwvakkers doen hard hun best om dan zo veel mogelijk huizen gerepareerd te hebben.

Naar overzicht