Wat voor straf krijgen de nazi's?

In de Duitse stad Neurenberg zitten 24 mensen gevangen. Het zijn mannen die belangrijk waren voor de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals ministers en legerbazen.

Eén van hen is Hermann Göring. Hij was de baas van de luchtmacht en werkte vaak samen met Hitler. Toen hij werd opgepakt, maakten de bevrijders de foto's die je hierboven ziet.

Binnenkort starten er rechtszaken en dan wordt bepaald welke straf Göring en de andere gevangenen krijgen.

Adolf Hitler

De allergrootste baas van de nazi's zit niet gevangen. Adolf Hitler heeft zichzelf doodgemaakt toen de oorlog bijna was afgelopen. Er komt daarom geen rechtszaak tegen hem.

Bekijk ook

De rechters komen uit verschillende landen. Ze gaan beoordelen of de nazi's schuldig zijn aan oorlogsmisdaden, zoals het vermoorden van mensen of anderen opdracht geven om te moorden.

Bijzonder

Het is bijzonder dat er een rechtszaak komt. De Britse premier Churchill heeft eerder gezegd dat hij liever wou dat de nazi's gewoon werden doodgeschoten. Maar het is belangrijk dat de wereld weet wie welke foute dingen heeft gedaan, vinden de rechters.

Gevangen

De nazi's zitten nu in de gevangenis. Daar hebben ze geen luxe. Er is een stoel, een bedje en een matras van stro. Ze krijgen één keer per week warm water om te wassen.

De hele wereld kijkt uit naar wat er gaat gebeuren. De eerste rechtszaken zijn gepland in het najaar van 1945. Deskundigen verwachten dat de meeste verdachten de doodstraf zullen krijgen.

Nazi Hermann Göring in zijn cel
United States Holocaust Memorial Museum
Naar overzicht