Eindelijk weer feest: de koningin is jarig

Touwtje trekken, polonaise lopen, spelletjes en lekker eten. Door heel Nederland vieren kinderen feest op 31 augustus 1945. Koningin Wilhelmina is jarig, ze wordt 65 jaar. En dat wordt groots gevierd.

“Koninginnedag was een groter feest dan het voor de oorlog ooit was. ”

Artikel in een tijdschrift

Tijdens de oorlog mocht de verjaardag van de koningin niet gevierd worden. De Duitsers die ons land hadden bezet hadden strenge regels gemaakt.

De koninklijke familie was gevlucht naar het buitenland. Nederlanders mochten niet eens een Nederlandse vlag of oranje versiering in huis hebben. Maar dat is nu gelukkig wel weer toegestaan.

Bekijk ook

Nu zijn straten versierd met bloemen, vlaggen en veel oranje. Muzikanten spelen het Wilhelmus op straat en zijn er optochten met versierde wagens.

Polonaise op Koninginnedag in Alkmaar
Beeldbank WOII/NIOD

Ook is er een serieus moment. In elke stad en dorp is er een moment om de slachtoffers van de oorlog te herdenken. En op pleinen worden monumenten over de oorlog onthuld.

Genieten

Voor veel mensen is dit de eerste keer dat ze weer onbezorgd kunnen genieten. Een journalist van een krant schrijft dat het een hoopvolle dag was.

“Voor het eerst sinds de bevrijding hebben we duidelijk gemerkt dat de oorlog voorbij is en dat er een nieuw tijdperk begint. ”

Stukje in een krant
Naar overzicht