De Tweede Wereldoorlog eindigt officieel op een schip in Japan

Zes jaar nadat Duitsland de Tweede Wereldoorlog begon in Europa, is het officieel afgelopen. Er wordt nergens meer gevochten of geschoten en er worden geen bommen meer gegooid. Ook het laatste land dat nog vocht is ermee gestopt.

Afspraken

In de haven van de Japanse hoofdstad Tokio komen op 2 september 1945 allerlei wereldleiders bij elkaar om een document te ondertekenen. In het document staan afspraken over de vrede. En door het zetten van hun handtekening beëindigen ze de oorlog die zo lang heeft geduurd.

De Japanse leiders
Publiek domein

De belangrijkste leiders op het Amerikaanse marineschip zijn de Japanners en de Amerikanen. Zij hebben tot het laatste moment tegen elkaar gevochten.

Begin augustus 1945 liet Amerika twee atoombommen vallen op de grote Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Daardoor kwamen duizenden mensen om het leven. Vlak daarna gaf de Japanse keizer zich over.

Doodstil

Behalve wereldleiders zijn er ook veel Amerikaanse soldaten op het schip. Zij kijken doodstil mee als de Japanse minister Shigemitsu zijn handtekening zet op het document. Hieronder zie je beelden van dat moment:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Na Japan zijn andere landen aan de beurt om hun handtekening te zetten. Uit China, Rusland en ook vanuit Nederland is iemand naar het schip gestuurd: de baas van het Nederlandse leger is in Azië. Hij heeft Conrad Helfrich en hij ziet dat het allemaal vrij rustig gaat.

“Geen gala-uniformen, geen gouden sieraden, maar bruine en witte legerpakken. Geen enthousiaste toespraken, maar korte speeches. ”

Conrad Helfrich over de bijeenkomst op het marineschip

Nadat iedereen zijn handtekening heeft gezet, is de oorlog voorbij. Japan heeft verloren en de geallieerde landen (Amerika, Groot-Brittannië, Canada en Nederland bijvoorbeeld) hebben gewonnen.

Om het einde te vieren vliegen er na afloop van de bijeenkomst honderden Amerikaanse vliegtuigen over het schip. Vol met soldaten, die hopelijk snel weer naar huis kunnen.

Amerikaanse vliegtuigen vliegen over het schip
Publiek domein
Naar overzicht