JINT Zika

Duizenden militairen in actie tegen zika-virus

In Brazilië gaan vandaag 250.000 militairen en 300.000 voorlichters de straat op om mensen te waarschuwen tegen het gevaarlijk zika-virus. Het is één van de grootste acties tegen het virus tot nu toe.

Het zika-virus wordt overgebracht door de beet van een besmette mug. De zika-mug maakt veel mensen in landen in Zuid-Amerika en Midden-Amerika ziek. Ook in Brazilië lijken duizenden mensen besmet te zijn door het virus.

Gif

Met speciaal gif proberen ze de muggen te doden. Maar het lijkt niet genoeg te helpen. Steeds meer mensen krijgen het zika-virus.

Iedereen moet daarom vanaf nu helpen bij het stoppen van het virus. Met die boodschap gaan de militairen bij de mensen langs de deuren. Mensen moeten bijvoorbeeld al het stilstaande water weghalen waar de muggen eitjes in kunnen leggen.

Gevaarlijk

Het zika-virus kan zorgen voor lichte koorts en spierpijn, maar is voor volwassenen en kinderen niet gevaarlijk. Het is wel gevaarlijk voor kinderen die nog geboren moeten worden. Onderzoekers denken dat het virus de hersens beschadigt.