Dit zijn de winnaars van de Zilveren Griffels

De Griffeljury heeft vanmiddag in Amsterdam tien kinderboeken bekroond met een Zilveren Griffel. Dat zijn prijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. Tijdens de Kinderboekenweek in september wint één van deze boeken de Gouden Griffel. 

NOS

De winnaars in de categorie vanaf 9 jaar:

Groter dan de lucht, erger dan de zon gaat over Elmer van 11 jaar. Hij heeft geen vrienden en wordt gepest. Als hij op zomerkamp gaat begint hij vreemde stemmen in zijn hoofd te horen. Hij laat het er niet bij zitten en probeert van zijn angsten en de stemmen af te komen.

Gips gaat over Fitz van 12. Haar ouders zijn net gescheiden en daar heeft ze het best moeilijk mee. Als haar zusje in het ziekenhuis belandt, ontmoet ze Adam. En dat verandert haar leven.

NOS

De winnaars in de categorie informatief:

Stem op de okapi gaat helemaal over okapi’s. Met gedichten, tekeningen en uitgebreide beschrijvingen leer je het dier kennen.

Hoe was het voor dieren in Diergaarde Blijdorp om de Tweede Wereldoorlog mee te maken? Dat lees je in Een aap op de wc. Het zijn waargebeurde verhalen over de geschiedenis van een Rotterdamse dierentuin in oorlogstijd.

NOS

De winnaars in de categorie poëzie:

In Rond vierkant vierkant rond lees je meer over sonnetten (dat zijn rijmende gedichten van 14 regels). Niet alleen met woorden, maar ook met beelden wordt gerijmd.

Nooit denk ik aan niets is een gedichtenbundel met tekeningen. Over verliefdheid, verlegenheid en over vragen die je soms ineens in je hoofd kunt hebben. Zoals: Wat is altijd?