Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat gebeurt er allemaal in Turkije?

De afgelopen week was Turkije veel in het nieuws. Na een mislukte staatsgreep, probeert president Erdogan een hoop te veranderen. Hij heeft duizenden mensen opgepakt en wil zware straffen invoeren, zoals de doodstraf. Wat is er allemaal aan de hand? 

Staatsgreep 

Vrijdag probeerde een deel van het leger de macht te grijpen in Turkije. Met tanks en andere wapens namen ze belangrijke gebouwen in en vertelden dat zij de baas waren. Maar dat mislukte. Duizenden Turken kwamen in opstand en hielden de militairen tegen.

Bekijk ook

Sindsdien neemt president Erdogan veel nieuwe maatregelen. Hij heeft duizenden mensen laten oppakken en wil zware straffen voor hen invoeren. Ook worden duizenden rechters en onderwijzers ontslagen. Volgens Erdogan is dat allemaal nodig om te voorkomen dat zoiets als afgelopen vrijdag nog een keer gebeurt. 

Europese ministers en mensenrechtenorganisaties maken zich zorgen. Ze zijn bang dat Erdogan veel onschuldige mensen aanpakt, die niets met de staatsgreep te maken hebben.

Populair 

Erdogan is bij miljoenen Turken een populaire man. Ze vinden dat hij goed luistert naar het volk en dat het door hem goed gaat met het land. Ook bij veel Nederlandse Turken is hij populair. Maar er zijn ook mensen die kritiek op Erdogan hebben. Ze vinden dat hij te veel macht heeft en niet eerlijk is. 

Wie? 

Wie de staatsgreep van de militairen heeft bedacht, is nog niet bekend. Volgens Erdogan en zijn aanhangers zit Fethullah Gülen achter de aanslag. Hij is een van de grootste tegenstanders van de president. Gülen woont op dit moment in Amerika. Hij zegt dat hij niets met de staatsgreep te maken heeft en dat hij zoiets ook nooit zou steunen.