Amerika herdenkt aanslagen 9/11

Elk jaar, op 11 september, staan mensen in Amerika stil bij de aanslagen in 2001. Het is vandaag precies vijftien jaar geleden. Bij de aanslagen kwamen bijna 3000 mensen om het leven.

New York

Op 11 september 2001 werd de hele wereld opgeschrikt door vreselijke aanslagen in Amerika, gepleegd door terroristen van Al-Qaida.

Bij de eerste aanslag stortte een vliegtuig in een wolkenkrabber in New York. Het was een van de Twin Towers, toen misschien wel de bekendste wolkenkrabbers van Amerika. Mensen op straat dachten dat het een ongeluk was. Totdat zeventien minuten later een tweede vliegtuig in de andere toren vloog.

Op 11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen in het World Trade Center in New York

De twee torens in New York brandden zo erg dat ze anderhalf uur later instortten.

Ook op andere plekken in Amerika werden aanslagen gepleegd. Een vliegtuig vloog in het Pentagon, een belangrijk gebouw in Washington. En een ander vliegtuig stortte neer in de staat Pennsylvania.

Herdenkingen

De ramp wordt vandaag op verschillende plekken in Amerika herdacht. Op Ground Zero, de plek waar ooit de Twin Towers stonden, staat nu een groot herdenkingsmonument. Daar worden de namen van de slachtoffers voorgelezen:

Een van de waterbakken waar de Twin Towers stonden