JJzwartepiet

Kinderombudsvrouw: Zwarte Piet moet veranderen

Sinterklaas moet voor alle kinderen in Nederland een leuk feest zijn, maar dat is nu niet zo. Dat zegt kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. Vooral het uiterlijk van Zwarte Piet moet daarom veranderen, zegt ze.

Uitschelden

Als het Sinterklaastijd is, gebeurt het vaak dat kinderen met een bruine huidskleur worden gediscrimineerd en buitengesloten. Ze worden bijvoorbeeld uitgescholden voor Zwarte Piet. Afgelopen maanden hebben kinderen dat aan de Kinderombudsvrouw verteld.

Kinderrechtenverdrag

Volgens de kinderombudsvrouw gaat Zwarte Piet tegen het Kinderrechtenverdrag in. In dat verdrag staat dat alle kinderen gelijk zijn en beschermd moeten worden tegen discriminatie. Maar Zwarte Piet zorgt juist voor extra discriminatie bij kinderen, zegt de kinderombudsvrouw.

Discussie

Er is al jaren discussie over Zwarte Piet. Veel mensen willen dat de Pieten van Sinterklaas geen kroeshaar, rode lippen of gouden oorringen meer hebben. Ze vinden dat Zwarte Piet doet denken aan de slaventijd en daarom discriminerend is.

Anderen vinden dat onzin. Ze willen dat Zwarte Piet er gewoon hetzelfde blijft omdat dat traditie is.

Respect

Volgens de kinderombudsvrouw vinden kinderen het erg vervelend als volwassenen op een harde manier over dit onderwerp discussiëren.

Ze roept alle mensen op om er samen een leuk feest van te maken met respect voor iedereen. Zodat alle kinderen zich fijn voelen tijdens het Sinterklaasfeest.

Wil jij reageren op het nieuws over Zwarte Piet?

Deze stelling is gesloten