Spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten

De leiders van het het Aziatische land Noord-Korea zeggen dat ze er klaar voor zijn: oorlog met de Verenigde Staten. Dat heeft de regering van dat land gisteren gezegd. De spanning tussen de twee landen wordt steeds groter.

Dreigen met oorlog

De Amerikaanse president Trump zegt genoeg te hebben van dit spierballen-gedoe. Hij stuurde vorige week een vliegdekschip en andere militaire schepen naar Noord-Korea. De twee landen beschuldigen elkaar ervan dat ze dreigen met oorlog.

China

Veel landen kijken nu naar China. Dat is één van de weinige landen die met Noord-Korea kunnen opschieten, en daardoor hopelijk met de leiders van het land kan praten over een oplossing zonder geweld.

Ruzie

Al tientallen jaren hebben Noord-Korea en de Verenigde Staten ruzie. Het begon in 1950, toen Noord-Korea in oorlog was met buurland Zuid-Korea. Na drie jaar kwam er een wapenstilstand, maar de twee landen zijn nog steeds elkaars grote vijanden.

Voor Noord-Korea is de Verenigde Staten ook een vijand, omdat de Amerikanen Zuid-Korea hielpen tijdens de oorlog. En nog steeds zijn er veel Amerikaanse militairen in Zuid-Korea, voor het geval er een nieuwe oorlog komt. Noord-Korea voelt zich daardoor bedreigd.

Wil je meer weten over de strijd tussen Noord- en Zuid-Korea? We leggen er HIER meer over uit.