Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Moeder Howick en Lili is land uitgezet

De moeder van Howick (12) en Lili (11) is teruggestuurd naar Armenië, het land waar ze vandaan komt. Howick en Lili waren uit logeren toen dat gebeurde, daarom werden zij niet meegenomen.

Volgens kinderorganisatie Defence for Children is het voor het eerst dat een moeder het land wordt uitgezet terwijl haar kinderen nog hier zijn. De organisatie vindt dat niet kunnen.

Asielzoekers

Howick en Lili kwamen samen met hun moeder als asielzoekers naar Nederland. Maar volgens de Nederlandse overheid hebben zij geen recht om in Nederland te blijven.

Voor kinderen van asielzoekers die langer dan vijf jaar in Nederland wonen, kan de overheid een uitzondering maken. Een Kinderpardon heet dat. Maar daarvoor moeten ze zich aan strenge regels houden. En dat is bij Howick en Lili niet gebeurd, zegt de overheid. Daarom moeten zij toch uit Nederland weg.

Woedend

Hulporganisatie Defence for Children is het niet eens met de overheid. Volgens de organisatie zijn de regels voor het Kinderpardon veel te streng. Dat Howick en Lili nu ineens zonder moeder zitten, vinden ze niet kunnen.

Howick en Lili zitten voorlopig op een verborgen plek. Ze zijn bang dat zij ook het land uit worden gezet, als ze ontdekt worden.

Klasgenoten

Eerder deze week voerden klasgenoten actie. Ze zamelden handtekeningen in en gaven die aan politici in de Tweede kamer.

385
Wil je reageren op het nieuws over Howick en Lily?

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Bekijk ook