Gedoe over deze selfie van een aap

Deze grappige selfie van een aap zorgt al een tijdje voor gedoe. Want wie is de baas over de foto en heeft dus het zogenaamde 'auteursrecht'?

Auteursrecht

Als iemand een foto maakt, noem je de maker een 'auteur'. Een auteur mag zeggen wat er met de foto gebeurt. Auteursrecht heet dat. De aap heeft de foto van zichzelf gemaakt met de camera van een natuurfotograaf. Maar kan de aap wel auteursrecht hebben, als hij niet eens weet dat hij een foto heeft gemaakt? Dierenrechtenorganisatie PETA vindt van wel.

Veel geld

De aap-selfie heeft op veel sites gestaan en dat leverde veel geld op. Volgens PETA moet de aap al dat geld krijgen. Maar de natuurfotograaf vindt dat onzin. Hij had zijn camera expres in de jungle neergezet, zodat de aap uiteindelijk deze foto kon maken. De afgelopen jaren hebben de natuurfotograaf en PETA veel ruziegemaakt, ook in de rechtbank.

Oplossing

Maar de natuurfotograaf en PETA hebben nu eindelijk een oplossing bedacht. De fotograaf gaat een kwart van het verdiende geld weggeven. Dat geld gaat naar een goed doel dat zich inzet voor bedreigde apen in Indonesië.