Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Veel jonge vluchtelingen worden mishandeld'

Driekwart van de jongeren die naar Europa vluchten maakt heel nare dingen mee. Dat blijkt uit onderzoek van kinderrechtenorganisatie Unicef. Het gaat om jongeren tussen de 14 en 18 jaar oud, die zonder ouders of familieleden reizen.

Unicef heeft voor het onderzoek met 11.000 jonge vluchtelingen gepraat.

Meer dan driekwart van de kinderen die we geïnterviewd hebben, zeggen dat ze te maken hebben gehad met geweld, met uitbuiting en dat ze verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. Dat vinden we echt afschuwelijk en we willen dat daar heel snel iets aan gedaan wordt.

Marjorie Kaandorp, Unicef

De kinderen en jongeren om wie het gaat, komen uit Afrikaanse landen; vooral uit Gambia, Nigeria, en Eritrea. Ze willen vanaf Libië met de boot naar Europa reizen. Het is een loodzware reis, waar ze ook nog eens veel voor moeten betalen. Soms wel duizenden euro's.

Mishandeling en seksueel misbruik

Om dat bij elkaar te sprokkelen, worden ze gedwongen te werken. Zwaar werk,waar ze bijna niets mee verdienen. Tijdens dat werk worden ze mishandeld. Soms worden ze zonder reden opgepakt en opgesloten.

Ook worden sommige kinderen en jongeren die vluchten, gedwongen tot seks met volwassenen.