10 plannen van de regering voor kinderen

Welke plannen hebben de nieuwe regeringspartijen gemaakt voor kinderen? Het motto van de nieuwe regering is 'vertrouwen in de toekomst', dus aan kinderen is vast gedacht. Wij zetten 10 plannen voor je op een rij.

1. Volkslied

Het was al bekend en het is echt waar. Alle kinderen krijgen les over het volkslied, het Wilhelmus. Ook moeten alle leerlingen een keer met school naar het Rijksmuseum in Amsterdam.

Alle kinderen krijgen les over het volkslied

2. Er komt meer geld voor het onderwijs. 270 miljoen euro is er om juffen en meesters een beter salaris te geven. 500 miljoen is bedoeld om het werk van leraren minder zwaar te maken. Hoe dat moet gebeuren, is nog niet duidelijk.

Zo ziet de (superdrukke) dag van je meester of juf eruit

3. In het regeerakkoord staat dat het klimaat belangrijk is en dat de regering zijn best gaat doen om de klimaatproblemen aan te pakken.

JINT - Klimaattop

4. Er gaat meer geld naar ouders die de crèche en na-schoolse opvang voor hun kinderen betalen. De regering geeft 1 miljard extra voor kinderbijslag en kinderopvangtoeslag.

5. De belasting op boodschappen gaat omhoog. Snoep, frisdrank en ijsjes worden dus duurder.

6. De regering wil werken aan de veiligheid. De politie krijgt daarom meer geld, daar worden vooral wijkagenten voor aangenomen.

Wijkagenten gaan een politiebureau binnen

7. Ook de veiligheid op het internet moet beter. Het moet moeilijker worden om in te breken op een website of op plekken waar digitale informatie is opgeslagen.

8. De nieuwe regering zegt dat alle kinderen erop vooruit gaan, maar dat is niet helemaal waar. Veel asielzoekerskinderen hoopten dat de regels om in Nederland te mogen wonen, minder streng zouden worden. Maar de nieuwe regering heeft niets veranderd. De regels blijven juist hetzelfde.

9. Roken wordt duurder. Dat plan is natuurlijk niet voor kinderen, maar veel kinderen vinden het wel een belangrijk onderwerp. De regering hoopt dat minder mensen beginnen met roken als het meer geld kost.

10. De regering wil afspraken maken met sportverenigingen, zodat zoveel mogelijk kinderen kunnen sporten. Ook komt er tien miljoen euro extra naar topsporters.

JINT Topsport turnen

Wat vind jij van de plannen van de nieuwe regering?

Deze stelling is gesloten