Raqqa bevrijd van IS: hoe gaat het nu verder?

De terroristische groep IS is weggejaagd uit de Syrische stad Raqqa. Het was de laatste grote stad waar IS nog de baas was.

In de afgelopen zes jaar probeerde IS grote gebieden in te nemen in Syrië en Irak. Ze wilde een eigen staat en Raqqa werd de hoofdstad. Van die staat is nu niet veel meer over. In deze video zie je hoe dat ging:

Raqqa bevrijd van IS: hoe gaat het nu verder?

IS-terroristen deden de afgelopen jaren vreselijke dingen. Ze hebben kinderen ontvoerd en mensen vermoord die zich niet aan hun strenge regels hielden. Ook hebben ze scholen waar kinderen leren hoe ze moeten vechten of aanslagen plegen. Nu ze alle steden kwijt zijn, is het voor de terroristen veel moeilijker om dit soort dingen te doen.

En nu?

IS is nu verslagen in Raqqa, maar dat betekent niet dat alle IS-strijders zijn verdreven. Deskundigen zeggen dat er veel minder IS-terroristen zijn, maar ze zijn er nog steeds. In Irak en Syrië, maar ook in landen in het noorden van Afrika en in Azië.

Nu alle grote steden zijn bevrijd, hopen veel vluchtelingen dat ze weer naar huis kunnen. Ook voor kinderen kan het normale leven weer terugkeren. Op steeds meer plekken gaan scholen weer open. Steden en dorpen worden weer opgebouwd.

Veel kinderen hebben vragen over wat er allemaal gebeurd met IS en de kinderen die in het gebied wonen. Siham praat erover met Gerrit van den Berg van UNICEF. Die organisatie helpt kinderen in oorlogsgebieden.

Gesprek Siham met Gerrit van den Berg van UNICEF