#MeToo: tips van de Kindertelefoon

Iemand die aan je billen zit, terwijl je dat niet wilt. Of iemand die zegt dat je een heel sexy jurkje aan hebt. Of je wordt nagefloten op straat.

Al dagenlang gaat het in kranten, op televisie en social media over vrouwen en mannen die te maken hebben gehad met seksuele handelingen tegen hun zin. Duizenden mensen vertellen op social media hun verhaal met de hashtag #metoo, oftewel 'ik ook'.

Kinderen

Ook kinderen onder de 12 krijgen soms te maken met seksuele dingen tegen hun zin. Ook krijgen kinderen af en toe opmerkingen te horen die te maken hebben met seks.

In het Jeugdjournaal vanavond vertelde Carmen van de Kindertelefoon wat je kunt doen als jij daarmee te maken hebt.

Wat kun je doen?

Praat erover. Als jij of iemand in jouw omgeving te maken krijgt met seksuele dingen tegen je zin, is het belangrijk om er met iemand over te praten. Praat er bijvoorbeeld over met je ouders, je opa en oma, je juf of meester of iemand anders in je omgeving die je vertrouwt. Zij kunnen je helpen.

Bel of chat met de Kindertelefoon. Als je dat niet durft, of als een vervelende gebeurtenis juist is gekomen door iemand in jouw omgeving, kun je bellen of chatten met de Kindertelefoon. Zij weten precies wat ze moeten doen in zo'n situatie en kunnen jou helpen.

Je kunt de Kindertelefoon ook anoniem bellen of chatten en je kunt ook bellen of chatten als je alleen je verhaal kwijt wil.

Als je het moeilijk vindt om het te vertellen, kun je eerst voor jezelf opschrijven wat je wilt vertellen en oefenen hoe je het gaat zeggen.

Nooit jouw schuld

Het is belangrijk om te weten dat het nooit jouw schuld is als iemand bij jou iets doet tegen je zin. Je hoeft je daar nooit over te schamen.

Ben je geschrokken van het nieuws, dan kun je hier tips lezen.