#MeToo: wat is er aan de hand?

Iemand die aan je billen zit, terwijl je dat niet wilt. Of iemand die zegt dat je een heel sexy jurkje aan hebt. Of je wordt nagefloten op straat. Veel vrouwen maken dit soort dingen mee en daar ging het de afgelopen weken veel over in het nieuws.

Weinstein

Het begon allemaal met Harvey Weinstein, de baas van een grote filmmaatschappij. Eén actrice vertelde dat hij bij haar seksuele handelingen had gedaan en zij bleek niet de enige.

#MeToo

Een andere actrice riep daarna alle vrouwen op die ook zoiets hadden meegemaakt, te tweeten. Met hashtag #metoo. Ze schrijft dat dan pas duidelijk wordt hoe groot dit probleem is. Het werkt: duizenden vrouwen over de hele wereld delen hun verhaal.

Kinderen

Ook kinderen onder de 12 krijgen soms te maken met seksuele dingen tegen hun zin. Bij 1 op de 100 jongens en 2 op de 100 meisjes gebeuren af en toe dingen die ze eigenlijk niet willen. Ook krijgen kinderen af en toe opmerkingen te horen die te maken hebben met seks. Phaedra van 11 is een van hen. Zij werd lastiggevallen door een volwassen man:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat kun je doen als er seksuele dingen gebeuren die je niet leuk vindt? Lucas praat erover in het Jeugdjournaal met Carmen van de Kindertelefoon.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wil jij weten wat je moet doen als je te maken krijgt met seksuele dingen die je niet leuk vindt? Bekijk dan in dit artikel tips van de Kindertelefoon.

Bekijk ook