Wat is er aan de hand in Saudi-Arabië?

Wat is er aan de hand in Saudi-Arabië?

Nergens op de wereld zijn de regels voor vrouwen zo streng als in Saudi-Arabië. Maar er verandert de laatste tijd veel. Zo mogen vrouwen binnenkort naar voetbalwedstrijden en voor het eerst autorijden. Wat is er aan de hand?

Saudi-Arabië

Het land Saudi-Arabië ligt in het Midden-Oosten en is vooral bekend vanwege twee heilige plaatsen voor moslims: Mekka en Medina. Het land wordt bestuurd door een superrijke koninklijke familie.

Miljoenen moslims bezoeken Mekka ieder jaar tijdens een pelgrimstocht.

In het land gelden al jaren strenge islamitische regels voor de bevolking. Zo moeten vrouwen verplicht een hoofddoek op en mogen ze niet alleen over straat. Mensen die kritiek hebben kunnen strenge straffen krijgen als stokslagen en zelfs de doodstraf.

Kroonprins

De laatste tijd krijgt de zoon van de koning steeds meer macht en hij verandert veel. Kroonprins Mohammed bin Salman heeft bijvoorbeeld de minder strenge regels voor vrouwen bedacht. Ook wil hij een nieuwe moderne stad bouwen, die net zo groot is als België. Het project kost 425 miljard euro!

De nieuwe kroonprins van Saudi-Arabië.

De prins verandert dingen omdat veel jonge mensen in het land verandering willen, maar dat is niet de enige reden. Het land verdient veel geld met olie, maar daar wordt steeds minder van gebruikt. Door het land minder ouderwets te maken, hoopt hij meer toeristen naar het Saudi-Arabië te halen en makkelijker te kunnen handelen met westerse landen.

Er verandert veel in het land, maar er blijft ook veel hetzelfde. Straffen blijven streng en vrouwen mogen nog steeds heel veel niet. De prins bedenkt moderne dingen, maar in het land blijft dus ook nog veel ouderwets.